Çöl Kartalı Türleri ve Özellikleri

Çöl Kartalı, tasarımı ve güçlü mermi kalibreleri ile dikkat çeken yarı otomatik bir tabancadır. İlk olarak 1983'te üretilmiş ve özellikle aksiyon filmleriyle popülerlik kazanmıştır. Farklı modelleri, yüksek geri tepme ve estetik özellikleriyle hem kullanıcılar hem de koleksiyoncular arasında ilgi görmektedir.
Çöl Kartalı Türleri ve Özellikleri
31 Ağustos 2024
Çöl Kartalı ve Özellikleri

Çöl Kartalı, orijinal adıyla "Desert Eagle," bir yarı otomatik tabanca türüdür. Bu tabanca Amerikan tasarımı olup İsrail yapımıdır. Modelleri arasında 41'lik, 44'lük, 357'lik, 440 Cor-bon ve 50 AE (Action Express) kalibrelik mermi kullanan çeşitleri bulunmaktadır.

Kalibre ve Kapasite

Çöl Kartalı'nın farklı kalibrelerdeki mermi kapasiteleri şu şekildedir:

  • 41'lik ve 44'lük versiyonlar: 8 mermi
  • 357'lik versiyon: 9 mermi
  • 50 AE versiyonu: 7 mermi

Bu tabanca, kullandığı mermiler nedeniyle oldukça güçlüdür. Ancak, 50 AE versiyonu yüksek oranda geri tepme, büyük ve ağır olma özellikleri nedeniyle pek kullanışlı değildir. Genelde en güçlü olan 1-2 kiloluk çeşitleri tercih edilir. 357'lik modellerde ise 50 AE'de olduğu gibi bir geri tepme söz konusu değildir. Kullanıcılar, bu çeşidin sıradan 9 mm'lik tabancalardan bile az geri teptiğini belirtmişlerdir. Ancak, ağırlığı nedeniyle çok az tercih edilir.

Yapısal Özellikler

Çöl Kartalı'nın namlusu tek parça ve blok dökümlüdür. 152 mm'lik namlular, 200 metrelik alanda etkili ve isabetli atış yapabilmektedir. Namlu içi, merminin aşındırmasını azaltacak şekilde yapıldığından atış isabet oranı da artmaktadır. İki el ile de kullanılmak üzere tasarlanan tetik köprüsü ve rahat tutulmaya elverişli kabza, tabancanın hızlı şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Diğer yarı otomatik tabancalarda olduğu gibi Çöl Kartalı modellerinde de şarjörde mermi bittiğinde sürgüsü açık kalır. Ancak, diğer horozlu tabancaların aksine emniyete alınınca ateşleme iğnesi çalışmaz. Bu sayede tabanca, yere düşmesi gibi durumlarda yanlışlıkla ateşlenme gibi kazalara sebep olmaz. Ayrıca, bu tabanca sadece standart üretim mermileri alabilmektedir.

Tarihçe ve Gelişim

Çöl Kartalı ilk defa 357 Magnum modeli ile 1983'te imal edilmiştir ve oldukça iyi satmıştır. 1987'de daha güçlü bir tabanca olan 44 Magnum imal edilmiştir. 1991 yılına geldiğimizde ise Çöl Kartalı, geri tepme oranı oldukça fazla olan 50 kalibre mermiyle sunulmuştur. Lazer ve dürbün takılabilme özelliğine sahip olan bu tabanca, yüksek kalite çelikten üretilmiştir.

Versiyonlar ve Üretim

Bu tabancanın Mark I, Mark VII ve Mark XIX olarak adlandırılan üç farklı versiyonu bulunmaktadır. Ancak Mark I ve VII artık üretilmemektedir. Mark XIX serisi ise 50 kalibre ile özdeşleşmiştir. Tabanca parçaları kendine özgüdür ve farklı tabanca parçaları kullanılamaz. 152 mm'lik namlusu en ünlü parçasıdır. Bu tabanca, gaz basıncı ile çalışmak üzere üretildiğinden bakım ve temizliği ihmal edilmemelidir.

Ekstra Bilgiler

Çöl Kartalı, özellikle aksiyon filmleri ve video oyunları sayesinde popülerlik kazanmıştır. Bu tabanca, sahip olduğu güç ve estetik görünümü nedeniyle koleksiyoncular ve silah meraklıları arasında da oldukça rağbet görmektedir. Ayrıca, çeşitli kaplama ve malzeme seçenekleriyle kişiselleştirilebilir özelliklere sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zübeyde

12 Temmuz 2024 Cuma

Çöl Kartalı'nın 50 AE versiyonunu kullanmış olan biri geri tepme hakkında ne düşünür? Bu ürünü tercih edenler genellikle hangi kalibrelere yönelir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zübeyde, Çöl Kartalı'nın 50 AE (Action Express) versiyonu gerçekten etkileyici bir silah. Geri tepmesi oldukça kuvvetli ve bu nedenle kullanıcıların iyi bir el becerisi ve deneyimi olması gerekebilir. Bu tür silahları tercih edenler genellikle büyük kalibreli tabancalara ilgi duyanlardır ve 44 Magnum ya da 357 Magnum gibi diğer yüksek kalibreli silahları da kullanmayı severler. Çöl Kartalı, hem güç hem de prestij arayanlar için çekici bir seçenek.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Çöl Faresi Türleri ve Özellikleri

Çöl Faresi Türleri ve Özellikleri

Gobi Çölü Türleri ve Özellikleri

Gobi Çölü Türleri ve Özellikleri

Karakum Çölü Türleri ve Özellikleri

Karakum Çölü Türleri ve Özellikleri

Çöl Varanı Türleri ve Özellikleri

Çöl Varanı Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri