{ "title": "Namib Çölü", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Namib-Colu-43.jpg", "date": "20.01.2024 09:02:20", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Namib Çölü; bu çöl, Güney Afrika'da yer alan ve Atlas okyanusuna kıyısı olan çölün adıdır. Namib sözcüğü Nama dili kökenli olmakla birlikte ve çok büyük manasını taşımaktadır. Oldukça fazla bir alana yayılan Namib çölü, Atlas okyanusu boyunca. Yaklaşık olarak 2000 kilometre uzunluğunca yayılmış bir alandadır. Kıyı sınırları güneyde Angola yer alan, Carunjamba isimli nehri ile başlar ve Angola, Namibya ve Güney Afrika'nın diğer ülkeleri toprakları boyunca uzar. Güney Afrika'da yer alan Olifants nehri ile biter. Yıllık yağış miktarı en az bölgede 2 milimetre civarı, en yağış alan bölgede ise 200 milimetre civarındadır. Oldukça düşük yağış alması nedeniyle bazı kaynaklarda Gerçek Çöl olarak adlandırılır. Neredeyse 80 milyon yıldır kurak ve yarı kurak olan iklimlerin gazabına uğrayan Namib çölü, bu özelliğinden dolayı, Dünyanın en eski çölü olarak kabul edilmiştir.

Jeolojik bakımdan deniz kıyısı boyunca rüzgârların da etkisi ile yığılmalar oluşturmuş kumlara rastlanırken, çöl içi bölümlerde, ince çakılların yer aldığı düzlük alanlar ve çöl genelinde seyrek kum tepecikleri yer alır. En büyüğü yaklaşık olarak 300 metre yükseklik ve 33 kilometre uzunluk ile Çin'de bulunan Badain Jaran Çölden sonra, 2. Sırada yer alır. Okyanus kıyı şeridi boyunca sıcaklıklar genel olarak, yıl boyunca sabit şekildedir ve 20 derece civarındadır. Fakat iç bölgelere gidildikçe değişen sıcaklıklarla karşılaşılır. Özellikle yaz aylarında kavurucu güneşin de etkisi ile 45 dereceden fazla sıcaklıklar olurken, aynı zamanda, geceleri de dondurucu soğuklarla karşılaşılabilir. Benguela soğuk su akıntısının etkisi ile, Hadley hücresi sıcak hava dalgasının çarpışması sonucunda, yılın büyük bir bölümünde, okyanus kıyısı üzerinde bir sis kemeri ortaya çıkarır.

Namib çölü üzerinde, hemen hemen hiç insan yerleşimi bulunmamaktadır. Son derece küçük gruplar bazı bölgelerde bulunmalarına nazaran, çölün genelinde yerleşim yoktur. Bu sebeple, Namib çölünün oldukça fazla sayıda, bölgeye özgü olan, canlı türü barındırdığı düşünülmektedir. Çölün kıyı şeridi boyunca, soğuk sularında yapmış olduğu etki ile oldukça verimli balıkçılık alanları oluşmuştur. Güney Afrika'da ayı balığı olarak bilinen Arctocephalus pusillus adlı balıkta, bu bölgede yaşamaktadır. Vejetasyon bakımından oldukça verimsiz bir bölge olduğu dile getirilebilir. Bitki yoğunluğu okyanus kıyısında son derece az olmasına rağmen, bölüm bölüm rastlanılabilir. Bu çorak iklime uyum sağlayabilmiş bir iki ağaç türü de bölgede yer almaktadır. Çölün genelinde fil, zebra, aslan, kaplan gibi, bazı Afrika'yı yansıtan canlılarda yaşamaktadır.
" } ] }