{ "title": "Kalahari Çölü", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Kalahari-Colu-48.jpg", "date": "19.01.2024 04:28:28", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kalahari çölü, Afrika kıtasının güneyinde yer alan, dünyanın beş büyük çölünden biridir. Geniş otlaklıklar, çalılıklar ve ağaçlık alanlarla kaplı olmasına rağmen az yağış aldığı ve sıcak oluşundan dolayı Kalahari'ye çöl denilmektedir. Yıllık yağış miktarı güneybatısına 130 mm, kuzeydoğusunda 600 mm'dir. Kalahari Çölü, çoğunluğu Botsvana'da olmak üzere Güney Afrika ve Namibya ülkelerinin arasında yaklaşık 900.000 km² yüz ölçüme sahip bir bölgedir.

Kalahari Çölü İklim: Kalahari'nin etrafı ortalama 900 ile 1200 metre yükseklikteki dağlarla çevrilidir. Hint ve Atlas Okyanuslarından gelen serin ve yağışlı hava akışının dağları aşıp bölgeye ulaşamamasından yağış miktarları azdır. Yağışlar dönemseldir. Yağışların olmadığı dönemler sıcak geçmektedir. Kalahari Çölü'nde otlaklık, çalılık ve ağaçlık alanlarda antilop, zebra, fil gibi tropik hayvanlar geniş sürüler yaşarlar.

Topraklar genelde kumlu, kızıl renklidir. Önceleri işler halde olan ırmakların getirdiği alüvyonların biriktiği yerlerde kurak dönemlerde sıcaktan alüvyonlar sertleşir, yağmurlar yağınca da alüvyonlu yerlerde toplanan yağmur suları gölleri oluşturmaktadır. Göller kayboluncaya kadar Kalahari'de göller ve çevresi yaşayan tüm hayvanların yaşam alanlarıdır. Göller kayboldukça hayvanlar, diğer sulak alanlara göç eder.

Kalahari ÇölüTarımsal faaliyetler: Genelde Kalahari'nin kuzeydoğusunda yapılmaktadır. Kalahari'deki tarım alanları yağış durumuna göre yüksek ormanlardan alçak bölgelere doğru değişir. Çoğunlukla sebze yetiştiriciliği görülür. Özellikle patates, karpuz ve kavun bol miktarda yetiştirilir. Kalahari'de bulunan otlaklardaki otların çok olması, bölge insanlarının hayvancılıkla da uğraşmasını sağlamıştır. Kalahari'de yaban hayatını korumak amaçlı milli park alanı oluşturulmuştur. Kalahari Gemsboh Milli Parkı 20.000 km² alanda yer alır. Gemsboh Milli Parkı'nda, Kalahari'de nesli tükenmekte olan hayvanların korunması ve bakımı yapılmaktadır.

Kalahari'de 2000-3000 civarında göçebe hayat süren \"Boşimanlar\" adı verilen kabile yaşamaktadır. Boşimanlar yerleşik bir hayat sürmedikleri için genellikle avcılıkla hayatlarını sürdürürler.
" } ] }