{ "title": "Çöl Yılanı", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Yilani-71.jpg", "date": "20.01.2024 10:52:44", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Çöl yılanı, aslında adını yaşadığı ortamdan almıştır. Bu yılan türü, daha çok çöllerde yaşar. Bu nedenle çöl yılanı ülkemizde bu şekilde adlandırılmıştır. Ülkemizde çöl bulunmasa bile çöl yılanı ara ara karşılaşılan bir yılan türüdür. Kobra türleri arasında ülkemizde en çok görülen yılan türü çöl yılanıdır. Çöl yılanı dünyada en çok Orta Doğu bölgelerinde bulunmaktadır. Bu bölgelerin özellikle kurak olan yerlerinde çöl yılanı çok daha fazla görülmektedir. Ülkemizde ise daha çok Şanlı Urfa'da görülmektedir. Bu yılan direk olarak kobra türleri içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle ülkemizde yaşayan tek kobra türü olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu durum yılanın önemli özeliklerinden biridir.

Fiziksel özellikleri: Çöl yılanının en büyük özelliklerinden bir tanesi, diğer yılanlara göre biraz daha büyük olan boyudur. Yaklaşık olarak bir buçuk metreye kadar uzayabilen bu yılan türü, her yılan gibi yumurtlayarak çoğalmaktadır. Yumurtadan çıktığında 5-10 cm arasında boyları olan bu yılan türü, hızlı bir şekilde büyüyerek diğer yılanlardan daha uzun hale gelir. Elbette ki kendisinden uzun birçok yılan türü vardır. Fakat bu durum boyunun küçük olduğunu göstermez. Bunun yanı sıra çöl yılanının bir diğer özelliği ise başının ince ve gözlerinin iri olmasıdır. Bu durum çöl yılanının biraz daha korkunç görünmesine neden olduğu için görünüş olarak biraz daha ürkütücü olabilir. Çöl yılanının sırt pullarının ön yarısında ve kuyruk bölesinin hemen üst kısımlarında düzlükler bulunur. Aslında bu özellikler birçok diğer yılanla ortak olabilir. Fakat çöl yılanının görüntüsünün yanı sıra ayrıca rengi ayırt edicidir. Birçok kişi, karşılaştığı yılanın çöl yılanı olup olmadığını, direk olarak görüntüsünden ve renginden anlar. Bazı çöl yılanları üzerinde sırt bölesinde beyaz benekler bulunabilmektedir.

Ruhsal durum ve saldırı: Çöl yılanı, oldukça vahşi bir yılan türüdür. Bu nedenle her an yanındaki kişiyi ya da canlıyı bir tehlike olarak görerek ısırabilir. Bu gibi durumlarda bazı ruhsal düşünceleri, fiziksel hareketlerine yansıyarak saldıracağını gösterir. Bu durumlarda yeterli bilgiye sahip olan insanlar çöl yılanı türünün ne zaman saldıracağını bilirler. Bu yılan ürkmediği sürece saldırmayacaktır. Fakat bu yılanı herhangi bir şekilde ürküttüğünüzde ilk olarak gövdesini yere yapıştıracaktır. Bu durum saldırı pozisyonlarından bir tanesi olduğu için direk olarak saldıracağını anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra başını gövdesinde bulunan halkaların altına sokmaya çalışır. Bu durumda da yılanın saldıracağı anlaşılacaktır. Saldırı aşamalarından ikinci aşamanın bu olduğunu söyleyebiliriz. Saldırı aşamalarının sonuncusu ise keskin bir tıslama sesi çıkarmasıdır. Bu tıslamalarla yılanın saldıracağını anlayabilirsiniz.

Nelerle avlanırlar ve nasıl beslenirler? Çöl yılanı, daha çok küçük avları tercih etmektedir. Bu nedenle en en çok kuş, kertenkele, kurbağa, kemiriciler gibi hayvanları avlayarak beslenirler. Oldukça zehirli olan çöl yılanı, avlarını zehirleyerek avlamaktadır. Birçok zaman daha avları ölmeden avlarını yutmuş olurlar. Çöl yılanının salgılamış olduğu zehir, avını çok kısa bir süre içerisinde sinirsel olarak etkileyerek felç eder. Bu nedenle canlıların hepsinde zehirleme tehlikesi bulunur.
" } ] }