{ "title": "Çöl Tilkisi", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Tilkisi-95.jpg", "date": "23.01.2024 03:11:02", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çöl Tilkisi, Köpekgiller familyasının en küçük mensubu olan ve fennik tilkisi olarak da bilinen çöl tilkisi, Arap Yarımadası, Sina Yarımadası, çöller ve Kuzey Afrika'da bulunan çöl hayatına oldukça uyum sağlayan bir tilki türüdür.

Çöl tilkisinin özellikleri, bu küçük hayvanın küçük vücudu olmasına rağmen 15 cm'ye varan kulakları oldukça uzundur ve diğer tilki türlerine göre biraz daha incedir. Bu hayvanın kulaklarının ince ve büyük olması Vücut sıcaklığını sabit tutmak için oldukça gereklidir. Kuyruğu yaklaşık 25 cm uzunluğunda, ağırlığı 1,5 kg kadardır. Kuyruklarının ucu siyahtır. Karın bölgesi ve yüzü beyaz olan çöl tilkisinin kürkü ise krem rengidir ve yağ depolaması, ısı kaybını sağlar. Bu uzun kulaklı hayvanın farklı bir özelliği de diğer tilki türlerine göre sosyal ve fiziksel özellikleri açısından farklı olmasıdır. Bu durum da evrimsel bakımdan analiz edilmesini zorlaştırır. Uzmanlar hala çöl tilkisinin kendine özgü ayrı bir cins mi yoksa gerçek bir tilki mi olduğuna henüz karar vermiş durumda değildir. Mesela bu türde diğer tilkilerde olan misk bezeleri yoktur ve diğer tilki türlerinde 35-39 kromozom varken, bu tilki türünde yalnızca 32 kromozom vardır. Bunlardan farklı olarak çöl tilkilerinin grup halinde yaşarlar, diğer tilki türleri ise birçoğu ise tekil olarak yaşamaya uyum sağlamışlardır.

Çöl tilkisi yaşam alanı, bu farklı özelliklere sahip olan tilki türüne en çok Sahel çölünde, Arap ve Sina Yarımadasında, Türkiye'de ise Güney bölgelerde rastlanmaktadır.

Çöl tilkisi yaşam şekli, bu tilki türleri avlanmaktan ve çölün öldürücü sıcağından korunmak için yalnızca gece aktif halde olurlar ve 5-10 hayvandan oluşan gruplar oluşturarak çölün içerisinde inler kazarlar. Herhangi bir tehlikeyi hissettikleri anda kendilerini hemen toprağın altına gizlerler. Koruma altında yaklaşık 14 yıl kadar yaşayabilen çöl tilkisi genellikle çekirge, fare ve kertenkele gibi hayvanlarla beslenirler. Çok az da olsa kuş da avlayabilen uzun kulaklı çöl tilkeleri bitkisel gıdalarla pek beslenmeler. Fakat hayvanat bahçesinde bulunan bu tilki türleri bitki ile beslenebilir ve meyvede yiyebilir. Şehre yakın yerlerde bulunan çöl tilkileri ise kümes hayvanlarını yiyerek ve kazdıkları kumun içerisinde bulunan hayvanları yiyerek beslenirler. Su ihtiyaçlarını ise yediği hayvanlardan temin ederler. Fakat su kaynağı bulduklarında su içebilirler.

Çöl tilkisi üremeleri, yaz mevsiminin başlangıcında ya da kış sonunda bu uzun kulaklı hayvanların çiftleşmeleri başlar ve gebelik sureleri 7- 8 haftadır. Her doğumda 2-5 arası yavru dünyaya getirirler. Oldukça küçük bir hayvan olan çöl tilkilerinin yavruları doğduktan sonra erkek olanları oldukça agresiftir ve ailesinin tehlikelere karşı koruyacak kadar cesurdur. Yavrular yaklaşık 1 sene kadar ailelerinin korumasında olurlar. Ancak daha sonra ailelerinden ayrılırlar.
" } ] }