{ "title": "Çöl Gülü", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Gulu-99.jpg", "date": "20.01.2024 16:28:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Çöl gülü, bir diğer adı Adenium'dur. Susuzluğa uzun süre dayanabilir. Bunu gövdesinde depoladığı su ile yapmaktadır. Hızla gelişip büyüyen, gövdesi zamanla şekillenebilen ve baharla başlayıp yaz döneminde çiçeklenen succulent türü bir bitkidir. Dış mekanları daha çok sevmektedir fakat iç mekanlarda da yaşabilir. Çabuk büyümesi, kolay şekillenmesi ve daha ekildiğinin yılında çiçek açması nedeni ile bahçe ve teraslar için tercih edilmektedir. Geçirgen toprak ihtiyacı, çöl gülünün tüm güzelliğini ortaya seren görkemli kök yapısının gelişmesi için çok önemlidir.

Çöl gülününöz suyu

Öz suyu çok tehlikelidir, çocuklara ve hayvanlara dokundurulmaması gerekir.

Çöl gülü suyu ve soğuğu sevmez. 10 derecenin altında bir ortamda yaprakları ve çiçekleri dökülmektedir. Ev ortamını sevmez fakat havadar ve güneşli bir ortam var ise kışın bile çiçek açabilir. Sıfır ve altındaki soğuklara çok fazla dayanamaz hemen çiçekleri solmaya başlar. -4 derecelik bir ortamda kısa süreli dayanabilir. Uzun süre kaldığında bitki yaşayamaz ve ölür.

Çöl gülündebesin

Sadece hızlı büyüme zamanlarında suya karıştırılan sıvı besinlerden uygun aralıklarla verebilirsiniz. Burada fazla vermemeniz önemlidir.

Çöl gülü suyu sevmediği için çok fazla sulama yapmamanız gerekmektedir. Suya çok fazla ihtiyacı yoktur. Toprağının tamamen kurumuş olmasını kontrol ettikten sonra sulama yapmalısınız. Su saksının altına ulaşmayacak kadar az olmalıdır. Gece ısısı 18 derecenin altına inmediği, gündüzde 26 derecenin altına inmediği ortamlarda toprak tamamen kuruduğu zaman bol bol su akıp saksıda birikene kadar sulama yapabilirsiniz.

Işık, aşırı sıcak memleketlerde hafif güneş alan bölgelerde, aşırı sıcak olmayan memleketlerde direkt güneş en az 5 saat alabilir. Ayrıca çiçek açtığı zaman az güneş alan yerler daha uygun olacaktır.

Örümcek bitler çöl güllerine en fazla dadanan canlılardır. Örümcek bitleri çıplak gözle çok fazla görünmezler, bu yüzdende bitki için oldukça tehlikelidir. Bunun için haftada bir ikiz kez yaprakların altını nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır. Sıcak günlerde ise en az haftada bir defa kuvvetli su püskürterek yaprakları yıkamanız örümcek bitlerinin hem oluşumunu engeller hem de olanları temizlemektedir.

Çöl gülünde budama ve aşılama nasıl yapılır?

Çöl gülünün budama şekli sağlığı için çok önemlidir. Dallarını biraz uzun bırakmalısınız ve birbirinden uzak olacak şekilde budama yapmalısınız. Kısa dallı çöl güllerinin hastalık ve parazitlerden korunması çok zordur. Kış sonunda budama yapmanız gerekmektedir. Yaz boyunca ufak tefek budamalar yapılmalıdır. Öz suyu oldukça tehlikelidir, çok dikkatli olmalısınız.

Tohumdan üretilen çöl gülü yeteri kadar büyüdükleri zaman, iyi bir kodekse sahip olunca güzel çiçekleri olan yaşlı hibrit çöl gülü dalları ile aşılama yapılır. Aşılanan dallara şeffaf poşetler geçirilir ve bağlanır. Eğer burada amaç daha gösterişli ve bol çiçekli çöl gülü yetiştirmekse, dalların en az 6 dal geliştirmiş olmalarını beklemelisiniz. Dalların her birini aşılamanız gerekir.
" } ] }