{ "title": "Çöl Gölü", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Golu-68.jpg", "date": "19.01.2024 17:23:16", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Çöl Gölü, Çöl gölü Ankara'nın 75 hm güneyinde bulunmaktadır. Haymana ve Bala arasında 15 kilometre kare büyüklüğünde acı suyu olan bir göldür. Deniz yüksekliği 1045 metredir. Etrafında akan derelerle beslenen bu sığ göl yaz aylarında büyük ölçüde suyu çekilmektedir. 147 metre kare olan çalık düzü kapalı havzanın güneyinde çukuru dolduran sığ ve tuzlu bir göldür. Çöl gölü çevresinde yağış yetersizliği nedeni ile doğal bitki örtüsü doğal bozkır doludur ve üzerinde sadece hayvancılık yapılmaktadır.

Göl Çevresinde Yaşayan Hayvanlar

Göl etrafında senenin değişik aylarında çoğalan ve yaşam alanları oluşturan birçok kuş çeşidi olmaktadır. Bu kuş çeşitleri Gülen sumru toy, angıt, sakarca, büyük cılıbıt, çorak toygarı, turna, çamurcun, küçük kerkenez, dilkuyruk, flamingo, uzunbacak, kızkuşu ve cılıbıt kuşlarıdır. Çöl gölünün yakınına kurulan TRT televizyon vericisi etrafına yaydığı radyasyon ile göle inmek isteyen kuşlara zarar verip küçük yavru kuşların ölümüne neden olmaktadır. Göl çevresinde bulunan altın çanak, gülbağı, gölbek ve çeltek köyleri bulunur burada yaşayan insanlar gölün çekilen kısımlarını sürüp tarlaya çevirmeleri önemli bir sorun olmaktadır.

Çöl Gölü Çevresinde Bitki Örtüsü

Çöl gölünün güney ve kuzeyinde tuzcul alanlar, ıslak çayır otları ve büyük bir alanda hasır otu yatakları bulunmaktadır. Gölün kuzey kısmında çok iyi korunan ova bozkırları, kuzey bölgesinin tepelerinde kuru tarım alanları oluşmaktadır. Gölün batı bölgesinde stepler ve seyrek otsu bitkiler yetişmektedir. Bu alanda hayvancılık ve tarımcılık yapılır. Ova bölgelerinde büyükbaş hayvancılık yapılırken tepe kısımlarında keçi, koyun otlatılır. Bu bölgede köy nüfusunda oldukça azalma görüldüğünden dolayı hayvan yetiştiriciliği gittikçe azalmaktadır. Kuru ve yüksek bölgelerde ticari anlamda nohut, mercimek, arpa ve buğday üretimi yapılır.
" } ] }