{ "title": "Çöl Faresi", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Faresi-27.jpg", "date": "19.01.2024 05:05:55", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Çöl faresi, insanların yaşam alanlarından uzakta yaşayıp üreyen bir fare türüdür.

Çöl Faresinin Özellikleri Nelerdir?

Oldukça uzun arka ayakları ve kısa ön ayakları bulunan çöl fareleri, iki ayak üzerinde zıplama ve yürüme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden kanguru faresi adıyla da bilinir. Bu fareler vücutlarının 3 katına kadar uzayabilen kuyrukları ile zıplarken yön belirleyebildikleri gibi, kafalarına oranla çok daha büyük olan kulaklarıyla da dikkat çekerler. Koyu kanguru faresi ve soluk kanguru faresi olarak ikiye ayrılan bu tür, çöllerde yaşar ve bu bölgelerin hayat şartlarına uyum sağlamıştır. Böcekler, hayvan artıkları, bitki ve tohumlarla beslenen çöl fareleri, çevre şartlarına mükemmel uyum sağladıklarından suya ihtiyaç duymazlar. Çöl fareleri hayatları boyunca hiç su içmez, su ihtiyaçlarını yedikleri besinlerden karşılarlar. Bu tür farelerin diğer bir özellikleri de yiyecekleri toplayıp yerin altında açtıkları deliklerde depolamalarıdır. Depolanan yiyecekleri korumak için gündüzleri deliklerin ağızlarını kapatırlar.

Çöl Fareleri Gece Hayvanlarıdır

Çok ince taneli kuma delik açabilen Soluk kanguru faresinin aksine koyu kanguru faresi daha çok taşlı ya da kumlu alanları tercih eder. Açılan bu deliklere yiyeceklerini depolamak dışında gündüzleri kendileri de burada saklanırlar. Geceleri hareketliliklerine devam eden çöl farelerinin en aktif oldukları saatler ise gün batımından itibaren başlayan 2 saatlik zaman dilimidir. Beslenme, avlanma, yeni besin kaynakları keşfetme gibi uğraşlarını sıklıkla bu vakitlerde hallederler. Soğuk mevsimlerde kış uykusuna yatabilen çöl farelerinin dişileri, birkaç ayda bir doğum yapabilirler. Bu doğumlarda ortalama olarak 5 yavru dünyaya gelir ve bu yavrular yerin altına kazdılan deliklerde büyüyene kadar koruma altına alınır.

Çöl Faresi ile Mücadele

Çöl fareleri, bitkileri ve ekinleri kemirerek çürümelerine neden olduklarından seralar ve otlak alanlar için de büyük tehlike oluştururlar. Fare kemirmesi ve fare ısırıkları insanlara ya da hayvanlara hastalık bulaştırabileceği gibi ekili arazilerde yetişen bitkilerin de çürüyerek heba olmasına neden olur. Besinler üzerine bıraktıkları mikroplarsa bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasına yol açacağından fare ilaçlama yöntemleri ile farelere karşı çözüm üretilmesi gereklidir. Her ne kadar insanların yaşadıkları bölgelerden uzakta yaşasa da çöl faresi sorunu varsa yok etme konusunda Uzman bilgisine başvurmak kesin çözüm için en etkili ve doğru yoldur.
" } ] }