{ "title": "Çöl Biyomu", "image": "https://www.col.gen.tr/images/Col-Biyomu-21.jpg", "date": "19.01.2024 07:25:55", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "Çöl biyomu, Çöl biyomundan bahsetmeden önce sizlere biyon nedir. Nasıl çeşitleri vardır aşağıdaki yazımda göreceksiniz. Benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran bölgelerin her birine biyom denir. Aynı iklim koşullarının yaşandığı ve de bunun paralelinde farklı bitki örtüsüne sahip olan uçsuz bucaksız coğrafi alanlardır. Canlıları ve de yaşadıkları evreni içine almaktadır. Her biyomun kendine has iklim, hayvan ve bitki cinsine sahiptirler. Biyomlar iklim koşullarına ilişik olarak ayrılmışlardır. Her biyomun sahip olduğu egemen bitki örtüsü o biyomda yaşayan hayvan türlerini de etkisi altındadır.

Çöl biyomları, Bitki örtüsünün hiç olmadığı veya çok seyrek olarak bulunan bölgelerdir. Koordine olarak çöl bölgeleri yağmur yağmamaktadır. Belli aralıklarla kısa süreli yağışlar meydana gelebilmektedir. Çöl biyomlarında sıcaklık farkı çok yüksek sıcaklıklarda görülmektedir. Gündüzleri artı elli beş derecelere kadar yükselebilen sıcaklık geceleri eksi değerlere düşmektedir. Bu sıcaklık farkı nedeniyle çölde bulunan taşlarda çok büyük oran da çözülmeler meydana gelmektedir. Çöl biyomlarında su ihtiyacı az olan bitki türleri görülmektedir.

Çöl biyomu
Yağmur yağdığı vakit gerekli suyu gövdelerine depolayan kaktüsler en önemli çöl bitkileri yer almaktadır. Çöl biyomunda yaşayan hayvan türlerine örnek vermek gerekirse sürüngenleri, böcekleri veya bazı kemirgenleri örnek verebiliriz. Başlıca en önemli çöllere örnek vermek gerekirse Gobi Çölü, Büyük Sahra Çölü, Arabistan Çölü ve Kalahari Çölü verebiliriz.
" } ] }